Dagens goda gärning...

Det blev Rädda Barnen jag bestämde mig för att ge bidrag till, men det finns många organisationer att välja mellan. Jag hoppas att alla som känner att de kan undvara lite pengar tänker på våra medmänniskor. Många bäckar små...
Bild och text hämtade från Rädda Barnens hemsida.
Port-au-Prince, Haiti
I jordbävningens spår är många barn nu ensamma och därmed extra sårbara. Foto: AP.

Fruktansvärd situation för barnen i Haiti

Rädda Barnen oroas över alla de barn i katastrofdrabbade Haiti som skiljts från sina föräldrar. Alldeles ensamma är de nu i riskzonen för missbruk och utnyttjande. Upp till två miljoner barn kan vara drabbade av jordbävningen.

– Tusentals barn har förlorat all kontakt med sina familjer och kämpar nu för att överleva i spillrorna. De sover utomhus bland döda kroppar och har ingen aning om vart de ska vända sig för att få hjälp. Risken för att de ska bli utnyttjade är mycket stor, säger Internationella Rädda Barnens katastrofansvarige Gareth Owen.

Skolor rasade
En genomsnittlig familj i Haiti har minst tre barn. Därmed kan upp till två miljoner barn vara drabbade. Jordbävningen i tisdags ägde rum under eftermiddagen när många barn var i skolan, och därmed var skilda från sina familjer. Många skolor rasade under skalven. 
– Det är fortsatt en mycket farlig plats för barn, säger Birgitta Gälldin-Åberg, psykolog på Rädda Barnen med mångårig erfarenhet från att jobba med barn i katastrofsituationer. Barn är otroligt sårbara när de inte har någon vuxen som de kan lita på i sin närhet. Det gör hela deras situation ohållbar och livsfarlig. 

Distribuerar mat och rent vatten
Rädda Barnen förbereder distribution av mat och rent vatten och under torsdagen levererade Rädda Barnen även mediciner och utrustning till två sjukhus. Man ordnar även skydd i form av enklare tak över huvudet och filtar. Internationella Rädda Barnen har under 24 timmar samlat in 1,2 miljoner US dollar till Haiti. Insamlingen kommer att fortsätta och intensifieras för att nå upp till 20 miljoner US dollar för en sex månader lång insats.

Trygghet och barnsäkra platser
De största behoven för barn, förutom mat och vatten, är trygghet eftersom barnen är de mest utsatta i katastrofer. Rädda Barnen samarbetar med Unicef för att upprätta barnsäkra platser. De skapar en möjlighet till lek, men även till utbildning, som är en förutsättning för att de drabbade barnen ska få chans att återgå till vardagen. Jordskalven har tvingat många familjer från sina hem, vilket gör att barnen är direkt utsatta för väder och vind och därmed löper en ökad risk för sjukdomar. De har utsatts för en fruktansvärd chock och är dessutom utan trygghet och skydd, dagliga rutiner och kontakten med vänner. 
Rädda Barnen har identifierat följande områden för omedelbar prioritet: tillfälliga bostäder/skydd, hälsa, vatten, hygien/sanitet, barns trygghet och skydd och, när omständigheterna så tillåter, återställande av utbildning/skolor.

Kontor på gården
Rädda Barnens huvudkontor i Haiti ligger i Port-au-Prince och har 59 anställda. På grund av skadorna efter skalvet kan kontoret inte användas och verksamheten bedrivs för närvarande från trädgården utanför. Skadade civila och frivilligarbetare har sökt skydd hos Rädda Barnen och delar för tillfället kontorsplatsen på gården med personalen. Rädda Barnen har också mindre kontor i Jacmel, Massaide och Gonaives. 
Rädda Barnen har funnits på plats i Haiti sedan 1985 och har lång erfarenhet från att arbeta med barns rätt till trygghet och skydd före, under och efter en katastrof.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Vilken god idé!

Hoppas vi blir många som följer ditt exempel.

Kram

Mamma

2010-01-16 @ 18:20:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0